Ontwikkelingen in SEO: Friends of Search

Blogs
Fleur
Geschreven door Fleur Vink
Geschreven op: 30 april 2024Bewerkt op: 21 juni 2024

Het SEO-vakgebied blijft in ontwikkeling. Daarom des te belangrijker om op de hoogte te blijven van actuele trends. De beste manier om dit te doen? Een bezoekje aan Friends of Search. Deze editie vond afgelopen maand plaats en wij waren vanuit onze sponsorrol Abovo Maxlead aanwezig.

Maxlead - Friends-of-Search-evenement_3

Wat gelijk opviel is dat Kevin Indig benoemde dat Google het liefst de bezoeker binnen Google haar omgeving houdt. Een checkout binnen de SERP om het product direct aan te schaffen vanuit Google Shopping. Een actuele trend die samen met de direct uitgebreide antwoorden in Features Snippets en de komst van SGE laat zien dat je als SEO-consultant kort op de bal moet zitten. Daarom delen we graag onze bevindingen van Friends of Search 2024 en nemen we je mee in onze visie.

AI impact on SEO – Aleyda Solis

AI blijft terugkomen in het SEO vakgebied. Aleyda Solis besprak op tempo deze onderwerpen in een klein uurtje. Duidelijk is dat AI gebruikt wordt, en zo niet, dan loop je snel achter. Het kan je werk sneller en zelfs beter maken. Maar AI wordt ook gebruikt voor het gemak, er ontstaat veel content die niet goed of origineel is. Google speelt hier slim op in met haar vele updates en goede content wordt steeds meer beloond.

Bij Maxlead gebruiken wij AI als hulpmiddel, zoals Aleyda Solis ook zegt. Een AI-tool zoals ChatGPT kun je goed gebruiken om content te maken, maar een menselijke blik erop is nog steeds belangrijk. Controleer de geschreven content, is het waar? Voeg unieke content toe die past bij de tekst en het merk. Deze goede content kan hogerop in Google komen, en kan gebruikt worden in SGE. Aleyda Solis merkt op dat de sites genoemd in SGE vaak de top 10 rankende sites zijn. Maar zoals we ook wel zeggen: optimaliseer niet alleen voor Google, maar voor de bezoeker. Pas dan heb je écht waardevolle content.

Tracing Image SEO – Roxana Stingu

Roxana Stingu gaf ons een interessante kijk op hoe Google omgaat met afbeeldingen. Zoals geschreven content op een website op zichzelf kan ranken in Google, kunnen afbeeldingen dit niet. Afbeeldingen hebben een pagina met content nodig om te kunnen ranken in Google Image Search. Ze zouden theoretisch gezien wel kunnen detecteren wat er op een foto staat. De systemen die een foto kunnen ‘bekijken’ kosten echter veel tijd, geld en kracht. Daarom kijkt Google liever naar de omringende tekst en toegevoegde data op de website om te begrijpen waar de foto over gaat. Op basis van deze context worden de afbeeldingen in een cluster met andere afbeeldingen geplaatst die vervolgens wordt getriggerd door zoekopdrachten van gebruikers.

In theorie een fijn idee maar het geeft ons als SEO’ers wel de mogelijkheid om hier invloed op uit te oefenen. Als we in Google.fr bijvoorbeeld zoeken op; ‘Pizza aux anchois’, zien we het volgende:

Hier heeft een Franse site een afbeelding van een vrouw compleet geoptimaliseerd om te ranken voor pizza’s met anchovies. Er kan dus een hoop als je het écht wilt, maar het heeft niet altijd nut. Bij een zoekopdracht voor pizza verwacht je niet een foto van een vrouw.

Een andere interessante tactiek van optimalisatie is het toevoegen van IPTC-data in plaats van structured data. Beide manieren doen in principe hetzelfde, dus je zult niet meer context met de een of ander kunnen toevoegen. Maar IPTC-data heeft een ander voordeel. Deze data wordt namelijk aan de afbeelding toegevoegd in plaats van aan de pagina. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de licentieverwijzing ook meegenomen wanneer iemand anders met jouw afbeeldingen aan de haal gaat. Onwijs interessant voor organisaties die hun eigen beeldmateriaal maken.

FOMU – Purna Virji

Purna Virji haakte het trending onderwerp ‘accessibility’ aan. Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt met de aankomende European Accessibility ACT die het verplicht maakt om een toegankelijke site te hebben waar ook mensen met een beperking gebruik van kunnen maken.

We hadden grote verwactingen, maar helaas ging een groot gedeelte van de presentatie over taalgebruik en wat je wel en niet mag zeggen. De punten die over accessibility naar voren kwamen, lagen in het verlengde van: ‘let op je fonts, niet alles is makkelijk te lezen’. Voor ons toch wat teleurstellend. Zolang je logisch blijft nadenken, je doelgroep goed verwerkt én weet wie je wil bereiken, zou passend taalgebruik vanzelfsprekend moeten zijn.

Hoe kijken wij naar accessibility?

Vanuit Maxlead is accessibility een onderwerp waar wij veel mee bezig zijn. In een landschap waar Google steeds meer real estate claimt op de SERP, wordt het belangrijker om het maximale uit de bezoekers te halen die op de site komen. Hiervoor is het SEO-team bezig met een verandering tot een SXO (Search eXperience Optimisation) team.

Accessibility past hier uitstekend bij doordat we de Nederlandse doelgroep met tijdelijke of permanente beperkingen (25% van alle Nederlanders) in staat stellen om de sites van onze klanten te gebruiken. Daarnaast is er veel overlap tussen SEO en Accessibility. Google is namelijk zelf ook een blinde gebruiker die via het toetsenbord door sites navigeert. Hoe makkelijker we het dus voor deze doelgroep maken om door de site te gaan, hoe makkelijker het wordt voor Google om de site door te nemen. Een erg belangrijk onderwerp binnen SEO waar wij ons hard voor maken.

IKEA SEO – Arnoldo Cabrera

Ook IKEA kwam aan het woord tijdens Friends of Search. Arnoldo Cabrera gaf een mooi voorbeeld van succesvolle content die mensen bereikt. Waar wij met ons creatieve content label AM Beyond* vanuit Abovo Maxlead ook hard aan werken. Hierbij hebben ze goed  gebruikgemaakt van SEO long-tail zoektermen (keywords) en producten genoemd naar de long-tail keywords waar men op zoekt. Een creatieve gedachte waarbij het product de oplossing is van de ingevulde vraag in Google. Een paar leuke voorbeelden:

  • mijn moeder kan niet koken – bij een magnetron
  • ik kan niet stil zitten – schommelstoel
  • mijn vriend is te ijdel – spiegel met licht

Hierdoor kon IKEA inspelen op ‘hot topics’ en een enorm succesverhaal. Deze manier van SEO long-tail zoektermen werd door veel nieuwsorganisaties opgepakt en ook weer ideaal is voor het linkprofiel van IKEA. Kortom, een erg geslaagde actie.

Scaling SEO, all site types – Gregory Edwards

Onze SEO exoot Peter van Marwijk zegt vaak “SEO is heel makkelijk, je moet alleen heel veel makkelijke dingen goed doen”.  En zo is de presentatie over het opschalen van SEO ook samen te vatten. De kern van het verhaal was dat bij Marketplaces minder, meer is. Er is een correlatie te zien tussen het enkel aanbieden van hoge kwaliteit pagina’s en een verbetering van de resultaten in Google. Hier gaf hij geen onderbouwde reden voor, maar als we een aanname kunnen maken hebben ze door het enkel aanbieden van “hoge kwaliteit” pagina’s het crawl budget sterk verbeterd, en nog belangrijker, interne keyword concurrentie verminderd. Hierdoor is het Google een stuk duidelijker welke pagina ze moeten tonen per zoekterm in plaats van honderd (vergelijkbare) pagina’s waar Google tussen moet kiezen.

Daarnaast kunnen we technische optimalisaties niet meer onderschatten. Een kleine verbetering zoals het comprimeren van de images is op pagina niveau misschien niet indrukwekkend, maar als we kijken naar de gehele site kan dit honderden MB’s schelen die Google niet hoeft te verwerken. Wederom fantastisch voor het crawl budget.

Niet direct een verhaal waar je mond van open valt, maar wel een goede herinnering dat alle kleine beetjes helpen binnen SEO.

Winnaar SEO: HEMA

De winnaar van de Friends of Search SEO Award was HEMA! Wij luisterden naar hoe zij SEO de afgelopen tijd succesvol hebben aangepakt. Het viel op dat zoekgedrag verandert, mensen zoeken op andere platformen en daarom koos HEMA voor een multichannel video SEO strategie. Dit houdt in dat ze social, SEO en video hebben gecombineerd tot één strategie.

HEMA heeft vanuit een data-onderzoek vastgesteld dat er kansen liggen in de combinatie tussen socials, video en SEO. Op basis daarvan is HEMA video’s gaan maken op bepaalde onderwerpen. Deze video’s hebben ze geoptimaliseerd aan de hand van een zelf-opgestelde scorecard op basis van dit onderzoek. Door inzet van andere platformen en optimalisaties in de video’s zijn de organische video’s een groot succes geworden. Rankings van HEMA (algemeen en de video’s) verbeterden. Ze werden steeds meer als autoriteit gezien rondom bepaalde onderwerpen.

Heel interessant om te zien dat goed gebruik van organische video’s veel effect kan hebben op algemene rankings. Als je wil ranken op Google, dan gaat het tegenwoordig verder dan alleen Google. Wellicht veel werk, maar het levert ook zeker veel op!

Last but not least: wat vonden wij van Friends of Search?

Friends of Search was een goed georganiseerd evenement. De sfeer was erg gezellig en de presentaties waren leerzaam. Over het algemeen een zeer geslaagde dag. Soms hoopten we op iets meer diepgang in het verhaal, zodat we net iets verder in de stof konden duiken en hiermee ook daadwerkelijk de volgende dag mee aan de slag wilden gaan. Maar overall was het leerzaam, hebben we een paar ‘oja momenten’ gehad en konden we kritisch luisteren naar alle presentaties. Ook was het erg fijn om te zien dat de “nieuwe” ontwikkelingen voor ons niet altijd nieuw zijn, en dat we er al mee aan de slag zijn. Kortom, een geslaagde dag!

Ben je benieuwd naar meer ontwikkelingen op het gebied van SEO? Luister dan onze podcast of neem contact op met onze specialisten.

Overige Blogs & Insights

Kennis
Google marketing live evenement voor google ads specialisten speciaal geschaald zodat die visueel correct is
Google Marketing Live 2024: onze take-aways
SEA
Blog
Charissa
Charissa
Maxlead - Performance_Marketing_Website_1
Verbeter jouw online performance met de MAX Performance Methodiek
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Brighton_2024-Maxlead-copy
Bevindingen van Brighton SEO 2024
Blog
Tom Tom Fles
Saskia Saskia Janssen
Maxlead - Linkedin-10
Webinar: breng je Google Ads-campagnes naar een hoger level!
Blog
Maxlead
Maxlead
Maxlead - Women-in-Tech-Seo-Maxlead
Women In Tech – SEO Londen
Blog
Nagytha Nagytha Beking
Jacqueline Jacqueline Stoop
Maxlead - Maxlead-conversiemeting_c-scaled
Efficiëntie van Google Ads maximaliseren door conversieoptimalisatie
Blog
Linda
Linda
Maxlead - Custom-Audience-Targeting-1c_-scaled
Wat gebeurt er met Display en Video targeting in DV360 & CM360 na afschaffing van 3P-cookies
Blog
Sander
Sander
Maxlead - Maxlead-Google-Signals
Google Signals reporting feature verdwijnt
Blog
Frank
Frank
Maxlead - 24_1066392-Visual-blogpost_1200x628_v3
Het belang van het implementeren van Consent Mode v2 voor Google Ads
Blog
Linda
Linda
Nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws uit de wereld van een dynamisch online marketingbureau.
We mailen je maximaal één keer per maand.

Kunnen wij je helpen?

ik wil graag